“L’edat, a diferència del que pensa la gent, té un pes insignificant en el resultat final de qualsevol esport, que no es practiqui a nivell professional”, explica Damián Scattolini, responsable de la sala de fitness del DIR Golf Costa Daurada. En aquesta entrevista ens fa un resum d’allò que ens va parlar a la xerrada del 6 de novembre, en el marc del Bootcamp.
Damián, per què els qui juguen a golf haurien d’anar més sovint al gimnàs?
La gent que practica el golf ho fa des d’una vessant essencialment lúdica i social. Amb el pas dels anys, i si no realitzen un treball específic de manteniment del cos, el joc se’n ressent.
I què haurien de fer?
Treballar la flexibilitat, la força i la mobilitat, per tal de prevenir lesions i assolir, així, un major rang de rotació al realitzar els diferents cops durant la pràctica esportiva. Nosaltres, a DIR Golf Costa Daurada, posem la metodologia i els coneixements al servei de tots aquells que volen seguir gaudint de l’esport que més els hi agrada, la qual cosa significa més benestar, qualitat de vida i capacitat per millorar la tècnica.
Això que comentes és vàlid per a totes les edats?
I tant. I sobretot per a les persones de més de 60 anys. Com ja he dit abans venir al gimnàs suposa guanyar en salut i rendiment esportiu, siguin quin siguin els objectius.
Et diuen si han notat aquesta millora després d’incorporar el gimnàs a la seva rutina esportiva?
Sí. I és que les millores són molt evidents i això els anima a continuar. De fet, aquí els preparem per sortir al camp en les millors condicions possibles. Milloren el swing, adquireixen major fluïdesa en el cop i es cansen menys al caminar. I sense oblidar l’aspecte mental, que també és molt important en aquest esport. L’edat, a diferència del que pensa la gent, té un pes insignificant en el resultat final. El més important és la constància i el treball diari.
Parlem dels padelers i padeleres, quines rutines haurien de seguir per evitar lesions?
Bona part de les lesions es deuen, en gran mesura, a la falta de preparació per realitzar segons quins esforços físics. Cal tenir en compte que convé educar el cos abans de realitzar moviments massa agressius que puguin acabar derivant en lesions com ara un esquinç, tendinitis als colzes, als canells o als propis genolls.
Per això és molt important realitzar un treball d’enfortiment dels músculs, estirar-los i treballar la propiorecepció. No només per evitar futures lesions sinó, sobretot, per tractar de millorar el rendiment a dins de la pista.
A un jugador de tennis se li podrien donar les mateixes recomanacions?
Sí, la veritat és que tenen moltes similituds des d’una visió física.
És cert que el jugador de tennis ha de treballar més la potència ja que els desplaçaments dins la pista són més llargs i, per tant, necessita una major resistència anaeròbica, però la càrrega de treball i els exercicis a realitzar són molt similars.
El que has explicat a la xerrada és aplicable a tots els col·lectius d’esportistes amb independència de quin sigui el seu nivell i pretensions, no?
Exacte. La xerrada ha anat dirigida a tothom. He pretès que tots els assistents coneguin i entenguin que hi ha certes normes bàsiques d’entrenament. També que tinguin clar què han de fer i com ho poden fer per aconseguir certs resultats. Nosaltres al DIR Golf Costa Daurada els hi proporcionem el full de ruta, però al final la responsabilitat per progressar i anar a més recau en la implicació i la constància de cadascú per assolir els objectius previstos, siguin els que siguin. Ara bé, com a professionals que som posem tots els recursos al nostre abast per mantenir la motivació i donar les eines de millora a tots aquells que ens confien la seva preparació i manteniment físic.